Ei niin definitiivinen osto-opas Isoon-Britanniaan

Teen usein musiikkiaiheisia ostoksia ulkomaanmatkoillani, mutta etenkin viime vuosina olen huomannut ostostelun laajenneen myös lautapelien puolelle. Tätä tapahtuu etenkin Isossa-Britanniassa yllättävän usein. Lähtökohtaisesti lautapelien ostamisesta UK-akselilla on mielestäni melko vähän hyötyä, punnan tämänhetkisestä kurssista huolimatta, sillä pelien hinnat ovat Brexitin jälkeenkin edelleen varsin korkeat. Löytöjä on kuitenkin aina kiva tehdä - niinpä voin siis tarjota pari vinkkiä teille, jotka ette silti aio kuunnella muiden puheita ja suuntaatte kohti saarivaltakuntaa lautapeliostosmielessä. Ja hei, jos punnat kerran on teillä jo valmiina ihan tätä tarkoitusta varten, niin mikä ettei?

Täällä pääset kanavoimaan sisäistä William Wallaceasi hyvien lautapelien kera.

Viimeisimpänä matkakohteenani oli Skotlannissa sijaitseva Stirling, joka tarjosi kaikille William Wallace- ja Braveheart-fanaatikoille suorastaan häkellyttäviä maisemia ja suhteellisen edullisen majoituksen lyhyen junamatkan päässä Edinburghista. Stirling tarjoaa myös Common Ground Gamesin, lautapeleihin erikoistuneen liikkeen, jossa on lisäksi paitsi kahvila myös suuri pelitila kaikkeen harrastamiseen, myös miniatyyrejä ja sotapelejä varten. Kaupan tarjonta oli monipuolinen, minkä ansiosta tutkittavaa riitti. Tällä kertaa mukaani tarttui hehkutettu Santorini ja jo pitkän aikaa etsimäni englanninkielinen versio kaksinpelistä Targi. Common Ground Gamesille siis vahva suositus!

Pelaajien Valinta, tuttu näky myös Stirlingissä (Family Game of the Year 2017, Gamers' Choice, Finland).

Jos satut olemaan matkalla oikeaan aikaan, niin Ison-Britannian lähes jokaisesta nurkasta löytyvä The Works voi tehdä sinut onnelliseksi. Kyseessä on alekirjakauppa, joka on yleisimmin täynnä pokkareita ja turhaa krääsää. Räikeä ulkokuori kuitenkin kätkee sisälleen melkoisen salaisuuden. Tarjoushaukan kannattaa nimittäin tutustua valikoimaan etukäteen netissä (theworks.co.uk) ja tehdä noutotilauksia hyvissä ajoin, sillä kaupan sivuille ilmestyy silloin tällöin muutamia reilusti alennettuja, harrastajille suunnattuja lautapelejä. Aion onnistua tässä vielä jonakin päivänä, mutta nyt tyydyn lähinnä kertomaan, että ainakin minua on usein kismittänyt melkoisesti, kun esimerkiksi Arctic Scavengers, Snow Tails tai joukko Renegade Gamesin pelejä on viety pilkkahintaan nenän edestä. Olkaa siis tarkkana!

Jos haet kirjakaupalta selkeämpää lautapelivalikoimaa, niin Waterstone’s on paikka sinulle. Myös tavaratalo John Lewis ja lähinnä viimeisiä vaatekappaleita erikoishintaan myyvän Tk Maxxin leluosastokin voi yllättää. Muun muassa edellä mainituista paikoista löytyville Orchard Toysin tuotoksillekin voi antaa mahdollisuuden, mikäli hakee perheen pienimmille sopivia, Haban julkaisujen kaltaisia ensipelejä. Tietysti myös Lontoon Covent Gardenin maisemissa sijaitseva Orc’s Nest on maininnan arvoinen lautapeliliike.

Tätä Ingeniousia (eli Genialia) ei ole turhaan pilattu pahvilla, vaan tämä on kestävillä, muovisilla paloilla varustettu versio, josta en helposti luovu. Ingenious ja normaalikokoinen Hive löytyivät aikoinaan Lontoon John Lewisiltä.

Keskustelu on nyt avattu. Kysynkin teiltä, lukijat, mistä löydätte hyviä lautapelejä Englannin ja Skotlannin seuduilla? Entäpä muualla Euroopassa?

Kommentit