Port Royal


Port Royal on Alexander Pfisterin suunnittelema korttipeli, jossa rahaa liikkuu paljon, koetetaan välttyä mokaamasta omalla vuorolla ja kerätään voiton edellyttämät 12 voittopistettä. Pelaajat ostavat henkilöitä ja käyvät tutkimusmatkoilla kerätäkseen voittopisteitä. Rahaa tähän toimintaan saadaan lähistöllä lipuvista laivoista. Tarina ei kerro aivan tarkkaan, kuinka kyseenalaisin keinoin rahaa hankitaan – pelaajat taitavat hyvinkin olla merirosvoja.

Port Royalin pakassa on 120 korttia, joista kunkin etupuolella on kuvia laivoista, henkilöistä tai tutkimusmatkoista, ja taustapuolella on yksi kolikko. Näitä kolikkoja käytetään ostovuoroilla, eikä niiden etupuolelle saa vilkaista.

Korttiesimerkkejä. Ylärivillä kolikoita, keskellä laivoja ja alarivillä joukko henkilöitä.

Ennen ostamista on pelaajan nostettava pakasta kortti riviin – etupuoli näkyviin – yksi kerrallaan ja päätettävä kunkin kortin jälkeen, lopettaako nostovuoronsa siihen vai jatkaako vielä vähän eteenpäin. Pelaaja voi aina jatkaa vielä vähän… kunnes menettää kokonaan vuoronsa – koska kaksi samanväristä laivaa osuu nostoriville – tai kunnes on tyytyväinen nostoriviin ja päättää siirtyä ostovaiheeseen. Usein tämä päätös ei kuitenkaan ole pelaajan käsissä.

Eikä! Vuoro menetetty! Missä miekanheiluttelijat ovat silloin, kun heitä tarvitaan?

Ostovaiheessa pelaaja voi ostaa rivistä henkilöitä tai hankkia rahaa valitsemalla laivakortin ja ottamalla sen osoittaman määrän verran kolikoita (eli kortteja) nostopakasta. Pelaaja useimmiten tyytyy ostovaiheessa vain yhden kortin valitsemiseen, mutta jos haluaa enemmän, on silloin myös koetettava onneaan enemmän ja nostettava mahdollisesti 4 tai 5 eriväristä laivaa riviin.

Pelaajan kannattaa myös hankkia eri tarkoituksiin sopivaa henkilöstöä. Seilorit ja merirosvot taistelevat miekkasymbolein laivoja vastaan. Kapteenien, pappien ja uudisasukkaiden symboleilla saa suoritettua löytöretkiä. Joukossa on myös muutamia ylivoimaiselta tuntuvia hahmoja, kuten kuvernööri, jonka avulla saa ylimääräisen kortin ostovaiheessa, tai neiti, joka antaa alennusta seuraavista rekrytoitavista henkilöistä. Jos pelaaja hankkii vielä useamman samanlaisen henkilökortin, niiden symbolit kasautuvat ja sitä kautta voimatkin moninkertaistuvat. Mutta koska kortteja käytetään sekä omien voittopisteiden haalimiseen että kolikkoina, ei voi ikinä olla varma siitä, mitkä henkilöt ovat milloinkin ostettavissa, jos ollenkaan.

Rahakaan ei tee aina onnelliseksi, sillä liika raha voi toisinaan puolittua yllättävän jyrkkien veronkiristysten takia. Tuosta vaan, naps, puolet pois. Olisi sittenkin kannattanut sijoittaa ajoissa.

Tämä kuulostaa vielä tässä vaiheessa varsin yksinäiseltä touhulta, eikä suinkaan kahdesta viiteen pelaajaa vetävältä korttipeliltä. Missä on vuorovaikutus?

Tässä se tulee: muut voivat ostaa nostorivissä jäljellä olevista korteista minkä vain, kunhan maksaa varsinaisesti vuorossa olevalle pelaajalle siitä hyvästä yhden kolikon.

”Tuosta, olepa hyvä!”, hyväntahtoinen kanssapelaaja

Onko rivissä jokin kortti, mitä on niin kovasti kaivattu? Pelaajaa voi yrittää pyytää lopettamaan nostovuoronsa, jottei kortti mene sivu suun.

”Älä älä, ei enempää!”, epätoivoinen vastustaja

Yllyttäminen lisäkorttien nostoon vuoron menettämiseksi voi myös toimia.

”Excellent…”, Mr. Burns

Toisten pistetilanteiden tarkkaileminen on tärkeää, sillä etenkin tutkimusmatkojen suorittamisen myötä voitto voi lähestyä yllättävän nopeasti.

Tutkimusmatkat tuovat lisäpisteitä, kunhan pelaaja ensin kerää ja poistaa valikoimastaan vaadittavat symbolit. Tämän myötä pelaaja ansaitsee pisteiden lisäksi muutaman kolikon.

Port Royal voitti Vuoden perhepeli -palkinnon vuonna 2015, eikä suotta. Kyseessä on varsin helppo ja rento peli, jossa riittää kuitenkin syvyyttä ja taktikoinnin mahdollisuuksia. Kenenkään ei tarvitse olla yhtä yrmynä kuin kannessa olevan partaveikon, sillä tässä ei suinkaan tehdä ilkeyksiä samalla lailla kuin kansikuvan lokki loihtii uuden pinnan mokkasaappaalle.

Ein Auftrag geht noch -lisäosa isoine kortteineen.
Lisäosa Ein Auftrag geht noch (engl. Just One More Contract) mahdollistaa soolopelin ja yhteistyön. Peliin tulee uutena osana sopimukset, jotka toimivat ikään kuin löytöretket alkuperäisessä Port Royalissa. Erona löytöretkiin on se, että pelaajat voivat henkilöiden keräämisen sijaan hankkiutua tarkoituksella erilaisiin tilanteisiin. Tilanteista voi selviytyä vaikkapa nostamalla 3-4 eriväristä laivaa, kieltäytymällä tarjotusta rahasta, maksamalla 15 kolikkoa jne. Sopimukset tuovat yhdessä uusien raha- ja henkilökorttien kanssa tavalliseen peliin lähinnä uuden lisäkulman, kun taas yhteistyömuodossa sopimusten täyttäminen on pakollista ja näin ollen kaikki kaikessa. Ein Auftrag geht noch mahtuu yhdessä peruspelin kanssa samaan pieneen laatikkoon ja onkin Port Royalin ystäville hyvä hankinta.

Kommentit