Istanbul kaikilla mausteilla: mukana Mocha & Baksheesh sekä Letters & Seals


Rüdiger Dornin pitkä kokemus lautapelisuunnittelijana palkittiin, kun hänen kädenjälkeään oleva Istanbul toi hänelle Kennerspiel des Jahres -voiton vuonna 2014. Istanbulissa ideana on suorittaa toimintoja ja olla tätä kautta basaarin ensimmäinen kauppias, joka on kerännyt itselleen 5–6 rubiinia.

Basaari elää vilkkaasta vaihtokaupasta. Pelaajat eivät niinkään käy kauppaa keskenään, vaan ravaavat kilpaa ympäri Istanbulia omilla kiekkopinoillaan, jotka koostuvat yhdestä kauppiaasta ja joukosta apulaisia omissa väreissään. Pelaajat ripottelevat näistä pinoista kiekkoja basaariin aktivoidakseen sen erillisiä, toimintoja kuvaavia laattoja. Rubiinien hankkiminen onnistuu peruspelissä pääasiassa parilla tavalla: joko tavaralla tai rahalla.

Istanbulissa riittää vilinää. Kuka ehtiikään saada ensimmäisen timantin?

Pelin aikana päivitettäviin ja täyttökapasiteetiltaan isommiksi muutettaviin kottikärryihin ladotaan varastoissa hedelmiä, kankaita ja mausteita, joita voi muuttaa edelleen rahaksi toreilla. Harvinaisempia sinisiä koruja saa joko postista tai hyvällä noppaonnella mustasta pörssistä. Tavara tuo rahan lisäksi muitakin etuja: pelaajat voivat moskeijoiden vaatimuksia täyttämällä lunastaa loppupelin ajan kestäviä kykyjä kuten esimerkiksi viidennen kiekon tai mahdollisuuden muokata noppien tulosta. Rahapulassa voi myös kokeilla onnea teetalossa.

Laattojen aktivoinnilla on omat rajoituksensa. Pelkällä kauppiaskiekolla toimintoa ei voi tehdä, vaan lisäksi on joko jätettävä yksi apulainen paikalle tai noukittava yksi jo entuudestaan laatalla oleva takaisin pinoon. Jos ei ole varaa maksaa kahta liiraa jokaiselle samassa paikassa olevalle kauppiaalle, pelaajan vuoro päättyy tähän, jo ennen toimintoa. Jos pelaajan reittivalinta on mennyt vikaan, pelaaja voi kutsua alkulähteellä kaikki takaisin koolle. Tehokkuuteen ja kilpajuoksuun perustuvassa Istanbulissa tätä haluaa tehdä tietenkin mahdollisimman harvoin.

Keltainen joutui palaamaan kokonaan lähteelle. Vihreä lappaa korjatut kottikärrynsä täyteen mausteita. Jospa poliisiasemalla käynnistä olisi tällä kertaa hyötyä? 

Istanbulissa kannattaa muutenkin olla mahdollisimman usein ensimmäisenä paikalla. Pelin edetessä rubiinien arvo kasvaa niin sulttaanin palatsissa kuin jalokivikauppiaan luona. Vaikkei Istanbulissa suoraa konfliktia olekaan, on varsin nautinnollista napata rubiini toisen edestä, jolloin tämän varat seuraavan rubiinin lunastamiseen jäävät mahdollisesti vain yhden liiran tai tavaran verran vajaaksi.

Istanbul on jo itsessään erittäin hyvä lautapeli, itse asiassa yksi suosikeistani, jossa voi kuitenkin olla jos ei niukasti, niin melko vähänlaisesti vuorovaikutusta ja eri poluista johtuvaa yllätyksellisyyttä. Vaikka nopat ja bonuskortit vaikuttavatkin pelin kulkuun joka kerta eri tavalla, näiden luoma satunnaisuus on pelissä pikemminkin sivuroolissa kuin sitä hallitseva elementti. Mikäli janoaa edes jotakin paikkaamaan tätä tilannetta, muuttamatta kuitenkaan peruspeliä liiaksi, kannattaa ehdottomasti tutustua Mocha & Baksheeshiin. Kyseessä ei ole mikään taskulämmin lisäosa, vaan sen sisältö on silkkaa Presidenttiä.

Osa Istanbul: Mocha & Baksheeshin sisällöstä. Mukana on uusia bonuskortteja ja paljon uutta mukavaa.

Istanbul: Mocha & Baksheesh tuo basaariin uusia paikkoja ja uudeksi myyntiartikkeliksi kahvin. Monin keinoin saatavaan kahviin voi suhtautua pimeän kaupan tavarana, joka mahdollistaa timanttien haalimisen tällä kertaa myös viekkaammin (katson sinua, taverna). Merkittävin lisä on kuitenkin kiltakortit, joiden pelaaminen – bonuskorteista poiketen – korvaa pelaajan koko vuoron. Kiltakortit tarjoavat suorastaan naurettavan mahtavia, kertakäyttöisiä buusteja peliin. Näiden käytön oikein ajoittaminen on tärkeää, sillä edelleen, basaarissa kannattaisi olla kaiken aikaa liikkeellä, jatkuvasti muita edellä.

Mocha & Baksheeshin myötä pelialue laajenee 5 x 4 laatan kokoiseksi, mikä ei kuitenkaan tee pelistä liian hajanaista. Alkuperäinen neutraalien, kaikille yhteisten kiekkojen variantti auttaa lisäosassakin ja etenkin kaksinpeleissä pitämään pelaajat tiiviisti lähempänä toisiaan. Jotkin osuudet tuntuvat kuitenkin vaativan enemmän kuin kaksi pelaajaa – esimerkiksi tavernasta saatavalla aidalla on kaksinpeleissä vähemmän käyttöä varsinaisena esteenä. Kannattaa tosin huomioida, että aidalla saa myös toteutettua toisten laattojen toimintoja...

Istanbulin ja lisäosien pelinappuloita.

Basaari on pullollaan vastaavia pieniä hienouksia. Basaarissa vilisee pelaajien kauppiaiden ja apulaisten lisäksi myös paljon muuta väkeä. Useimmat toimivat samalla periaatteella. Toiminnon jälkeen pelaaja voi saada lisäapua kahta liiraa tai tapauskohtaisesti yhtä muuta hyödykettä vastaan seuraavasti: violetilta kuvernööriltä bonuskortin, mustalta salakuljettajalta yhden tavaran, ruskealta kahvikauppiaalta kahvia tai harmaalta kuriirilta yhden kirjeen. Tämän jälkeen näiden, ja kaksinpelien neutraalien kauppiaiden, uusi paikka määräytyy noppien mukaan.

Poliisiaseman toiminnolla pelaajien muualle aktivoitavia perheenjäseniä palautetaan kohdattaessa telkien taa, jolloin vangitsijaa palkitaan kolmella liiralla tai yhdellä bonuskortilla. Tilanne ei kuitenkaan ole vangitulle paha – ehkäpä suvun häpeäpilkku, muuten hyödytön Selli-serkku pääsee asemalta pian uusille apajille?

Tässä Istanbul: Letters & Sealsin tarjontaa. Sama selkeä graafinen linja jatkuu myös tässä lisäosassa.

Peruspelissä ollutta postiteeman pientä häivähdystä korostetaan toisessa lisäosassa Istanbul: Letters & Seals (Brief & Siegel). Tämä tarjoaa peruspelissä helposti turhan vähälle huomiolle jäävän postitoimiston seuraksi jälleen uusia paikkoja. Lähetystöstä saatavia sinetöityjä kirjeitä jaetaan ympäri kyliä. Perille päässyt kirje on kahden sinetin arvoinen. Kuudella sinetillä saa rubiinin salaseuran avustuksella. Kolmella sinetillä voi saada tuplavuoron. (Ennenkuulumatonta!) Uusista laatoista bonuskortteja kauppaava huutokauppatalo ja kertahyötyjä jokaiselle tarjoava kioski lisäävät vuorovaikutusta peliin. (Jes!)

Jo aiemmin mainittua kuriiria suuremmassa roolissa on jokaisen oma kulmikas kumppani, joka voi alkulähteeltä aktivoiduttuaan toteuttaa laattojen toimintoja itsenäisesti, ilman apulaisia, mutta voi liikkua tavallisen pinon kahden liikkeen sijaan vain yhteen viereiseen laattaan. On hyvä, että uusi nappula avaa vaihtoehtoja, mutta pieni miinus tulee siitä, että kumppanin ylläpito pelaajan oman varaston ja pelilaudan välillä on hieman häsmäistä eikä ihan niin soljuvaa kuin muiden kiekkojen ja hahmojen kohdalla.

Istanbuliin voi tutustua pikku hiljaa. Kaikki sisältö lisäosineen mahtuu peruspelin laatikkoon.

Mikä on mielipiteeni lisäosista? Molemmilla on omat ansionsa. Ellei Letters & Seals olisi pelin aikana lievän hankalasti ylläpidettävä kokonaisuus, pitäisin sitä aivan yhtä timanttisena lisäosana kuin Mocha & Baksheeshiä. Peruspelistä poikkeavat säännöt ja muistettavat erikoisuudet tekevät muuten oikein pätevästä Letters & Sealsistä etenkin satunnaisemmin pelaavalle hitusen sekavahkon, kun taas Mocha & Baksheesh sopii Istanbulin yhteyteen suorastaan saumattomasti. Istanbul toimii kuitenkin hienosti myös ilman lisäosia, sillä maisemanvaihto jo pelkästään peruspelissä tuo paljon muuntelua.

Lievä kritiikki Letters & Sealsiä kohtaan voidaan kuitenkin nykyisin lähes unohtaa, sillä Istanbulista on ilmestynyt molemmat lisäosat sisältävä Big Box -laitos, joka on edullisempi kuin pelin osat erikseen hankittuina. Vielä testaamatta oleva, kaiken yhdistämällä saatava suuri basaari -variantti vaikuttaa omiin tämänhetkisiin tarpeisiini ja pieniin pelaajamääriin nähden massiivisen ylitsepursuavalta ja epänapakalta, enkä täten ole hakeutunut ultimaattisen Istanbul-kokemuksen pariin. (Olisikohan tuosta variantista jollakulla kommentteja?)

Istanbul on joka tapauksessa yksi ehdottomista suosituksistani vain hieman vaativampien modernien europelien saralla. Ellet ole vielä tutustunut Istanbuliin, nyt viimeistään on aika korjata tilanne. Voi olla, että sinäkin löydät itsellesi suosikin joulun pyhiksi ja pitkälle tuleviin vuosiin.

Istanbulissa riittää loistoa, myös mustavalkoisena. 


Kommentit