Takenoko - lempeä tuliainen kaukomailta


Joskus pitää vain tarttua tilaisuuteen, vaikka ajatus kuinka pähkähullulta vaikuttaisikin. Tällainen ajattelutapa voi ajoittain kantaa hedelmää - tai tässä tapauksessa bambua Suomeen ja hetkessä improvisoituja kuvia tähän kirjoitukseen. Esittelen teille Pandatalosta inspiroituneena Antoine Bauzan perhepelin nimeltä Takenoko, osin hiljattain Ähtärin eläinpuistossa salamannopeasti napattujen kuvien avulla.

Siis miten niin "et ole kylläinen?"

Yllä olevassa kuvassa näkyvätkin Takenokon tähdet: keisarillisessa puutarhassa bambua ahmiva panda ja sitä kaikin vaivoin kasvattava puutarhuri. Pelaajat koettavat kerätä pisteitä suorittamalla korteissa merkittyjä tavoitteita. Pandaa liikuttamalla bambua karkaa parempiin suihin ja siten pelaajan pelilaudalle. Panda ei varsinaisesti ole ronkeli ruoan suhteen, mutta harvinaisempaa pinkkiä bambua keräämällä pelaaja saa hieman keltaista ja vihreää enemmän voittopisteitä.

Puutarhurilla pitää kiirettä.

Vain hetkeä aiemmin: Omnomnomnom

Puutarhurin osa ei ole kadehdittava. Bambua hotkiva panda on puutarhurille ajoittain varsinainen maanvaiva. Mikäli puutarhurikortin omistava pelaaja kuitenkin onnistuu pitämään pandan loitolla ja kasvattamaan tiettyä bambua tarpeeksi pitkään tietyin ehdoin, pelaaja saa kortista riippuen 5-8 pistettä.

Puutarhuri ja kastelukanava.

Ja tässä puutarha kastelukanavineen Takenokossa. Pandan harmiksi puutarhuri huolehtii keltaisesta bambusta aidatulla alueella.

Pelaajat voivat puutarhurin ja pandan liikuttamisen lisäksi laajentaa puutarhaa laatta kerrallaan. Jotta bambu ylipäänsä kasvaisi puutarhalla, pelaajien on huolehdittava kastelukanavista. Pelin alkupisteenä toimiva lampipalsta kastelee vain sen vieressä olevia laattoja, joten siitä on johdettava vettä eteenpäin kauemmaksi ilmestyvien laattojen sivuille. Kastellut palstamuodostelmat, bambuilla tai ilman, ovat pelin aikana 2-5 pisteen arvoisia.


Pelaajalauta, johon merkitään tehtävät toiminnot. Noppa kertoo vuorolla tapahtuvat erikoiset asiat. Alla näkyy, mitä kaikkea pelaaja on jo hamstrannut. 

Mukana on myös hieman nopanheittoa. Nopan määrittämät sääolosuhteet vaikuttavat kahden eri toiminnon normiin siten, että pelaaja hyötyy ajoittain ylimääräisestä tai samanlaisesta toiminnosta, ekstra-bambunpalasta, pandaa siirtävästä ukkosesta tai palstan parannuksista. Tämä luo jonkin verran arvaamattomuutta Takenokoon, alla olevien tavoitekorttien ohella.


Peli lähestyy loppuaan, kun pelaaja on toteuttanut pelaajamäärästä riippuen 7-9 tavoitetta. Kuudennessa kuvassa etualalla olevat palstat antaisivat 3 pistettä, mikäli ne kaikki vain olisivat kasteltuja.

Ähtärissä kävijät, huomio: ilo jatkuu vielä kotonakin, kun tutustutte yhdessä Takenokoon. Peli on sopivasti satunnainen, mikä ei siis hyvän perhepelin yhteydessä ole mikään moite. Jotkut voivat jäädä kaipaamaan vahvempaa vuorovaikutusta pelaajien välillä, mutta oletan, että tämä ajatus ei ole alun perinkään ollut Takenokon taustalla. Kilpailuasetelmasta huolimatta luvassa on varsin leppoisaa aikaa - Takenokossa vallitsee zen.

Kommentit