Lähtölaskenta lautapelipalkintoon – esittelyssä Pelaajien valinta 2023 -finalistit


H-hetki lähestyy. On taas se aika lokakuusta, kun Pelaajien valinta -raadin jäsenet pelaavat intensiivisesti vuoden perhe- ja harrastajapelikategorioiden finalisteja ja pähkäilevät niiden keskinäistä paremmuusjärjestystä. Voittajat julkaistaan varsin pian, 30.10. – eli jo ensi viikolla! Seuraavaksi onkin vuorossa lyhyt ja informatiivinen kahdeksan finalistin esittely, jonka teen tällä kertaa aakkosjärjestyksessä niin julkaisijoittain kuin peleittäin, kuvien kera. Raadin mietteet ja aikanaan myös lopullinen tulos löytyvät toki tuttuun tapaan Pelaajien valinta -palkinnon omilta sivuilta (linkki yllä). 

ASMODEE NORDICS


Cascadiassa astutaan luonnon helmaan ja asetellaan laattoja muodostaen monenlaisia maastoalueita. Vaikka maisemalla on merkitystä, suurempaan rooliin nousevat eläinkiekot, joista saa pisteitä sen mukaan, miten hyvin niitä onnistuu ryhmittelemään ja/tai hajauttamaan aiemmin asetettujen maastolaattojen päälle. Tehtävää mutkistaa se, että maastoista ja eläimistä arvotaan yhdistelmät ennen kuin niitä pääsee valitsemaan riviltä. Tämä kahden kerroksen pulma yhdistettynä vaihtuviin pisteytyskortteihin ja verrattain helppoihin sääntöihin tekee Cascadiasta varsin nokkelan ja monenlaisiin porukoihin taipuvan perhepeliehdokkaan.


Heat tuo vauhdin hurmaa harrastajasarjaan. Pelaajat ohjaavat vanhan ajan formula-autojaan ja määräävät niiden vauhdin käsikorteillaan. Usein kaahataan talla pohjassa, toisinaan kiidetään jopa kurvista ulos. Moottorin kuumeneminen tukkii vähitellen nostopakkaa kehnommilla korteilla ja hidastaa väkisinkin pelaajien menoa. Milloin on aika vaihtaa pienemmälle vaihteelle? Taitava korttien peluu ratkaisee sen, kuka lopulta saapuukaan nopeimmin maaliviivalle. Useat kisapaikat ja lisäykset pienemmillä pelaajamäärillä käytettävistä ekstra-autoista kustomoituine kaaroineen varioivat kaavaa onnistuneesti. Ei muuta kuin hanat auki!

LAUTAPELIT.FI 


Akropolis on toinen perhepelifinalistiksi päässyt laatanasettelupeli, jolla myöskin on edellä mainitun Cascadian tavoin omat jujunsa. Kolmiheksaisilla laatoilla laajennetaan kaupunkia sekä sivuille että vähitellen ylöspäin, isompien pisteiden toivossa. Asettelu ei ole kuitenkaan lainkaan niin vapaata miltä ensi näkemältä vaikuttaa, sillä eri alueilla on pisteiden saamisen kannalta omat rajoituksensa, eivätkä ne oikeastaan tuota mitään ilman melko vähissä olevia kertoimia. Samalla pelaajan on huolehdittava varoista, jottei pelaaja jää vuorollaan vain valintarivin ensimmäisen, mahdollisesti huonon vaihtoehdon varaan. 

Ark Novassa paneudutaan syvällisesti eläintarhojen suunnitteluun ja toimintaan, minkä myötä peli on ansaitusti päätynyt tänä vuonna harrastajasarjan finalistien joukkoon. Kuinka tehdä eläintarhasta samanaikaisesti houkutteleva ja maineikas nähtävyyskohde, unohtamatta tärkeää eläintensuojelua ja yhteistyötä järjestöjen kesken? Ark Novan vastaus tähän on: paksun korttivalikoiman ja pelaajakohtaisen toimintorivin suomin, vuoroittain voimakkuudeltaan vaihtuvin mahdollisuuksin. 


Triqueta on perhepelisarjassa kenties muita pienempi, mutta sitäkin pisteliäämpi kandidaatti. Kulmikkaat eläinlaatat tuottavat numeronsa verran pisteitä, mutta vain kolmen ryhmissä. Yhdestä laatasta saa yhden ja kahdesta kaksi pistettä. Neljän tai useamman kohdalla laattojen numeroarvo sivuutetaan ja tilalle tuleekin ylimääräisten laattojen mukaiset miinukset. Jos pelaaja haluaa pysyä mukana kierroksella, hänen täytyy joko pistää nostamansa laatta tarjolle jonoon tai ottaa se omaan haltuun kuvapuoli alaspäin. Kierroksen voi lopettaa koska vain valitsemalla yhdeltä riviltä kaikki laatat – sopivatpa ne sitten omiin kokoelmiin tai eivät. Triqueta on helppo ja oikeassa seurassa jopa hyvällä tavalla häijy peli, joka vie aikaa vain noin vartin.

SNOWDALE DESIGN


Lands of Galzyr poikkeaa muista harrastajasarjan pelifinalisteista olemalla hyvin tarinavetoinen seikkailupeli – vieläpä avoimessa maailmassa, johon voi tutustua niin soolokokemuksena kuin (yhdessä) muiden kanssa. Pelaajan tehtävänä on valita suunta ja tehtävä pelilaudalta ja/tai korteista, joka ratkaistaan hahmon kulloisten ominaisuuksien, noppien ja silloin tällöin mukaan tulevien kumppanien avulla. Lands of Galzyr ei ole ensimmäinen laatuaan, mutta se mikä erottaa tämän ns. hiekkalaatikkopelin monista edeltäjistään, on sen ainutlaatuinen sujuvuus ja suoraviivaisuus, aina käytännön kokemusta myöten. Tämä peli, jos mikä, on oman genrensä moderni merkkipaalu. (Pahoittelen muuten, että yllä oleva otos korostaa lähinnä digitaalista tarinakirjaa eikä tee niin millään lailla oikeutta pelin muulle upealle kuvitukselle.)  

TOYROCK 


80 Days on kuin Jules Vernen rakastettu tarina "Maailman ympäri 80 päivässä" lautapelinä. Matka alkaa Lontoosta ja jatkuu niin raiteilla, merten yli kuin erikoisemmillakin kyydeillä kohti määränpäätä. Tällä kertaa tähän tuttuun kuoreen on lisätty onnistuneesti nykyaikaista vuorovaikutusta ja pelisuunnittelua, mikä vakuutti raadin ja soi 80 Daysille finaalipaikan tämänvuotisessa perhepelien sarjassa. Eri reittien hinnat nousevat kolikko kerrallaan pelaajien ostokertojen myötä. Kierroskohtaisen rahapotin riittäessä matkantekoa voi jouduttaa myös ostamalla ja mahduttamalla matkalaukkuihin erilaisia esineitä, jotka kallistuvat samaan tapaan ja joita tarvitaan myös pelin loppupisteiden kannalta olennaisten tehtäväkorttien suorittamista varten. 80 Days on loppujen lopuksi sangen tyylikäs kokonaisuus, vieläpä parilla pelimuodolla varustettuna. 


Flamecraft on lämminhenkinen työläistenasettelupeli, jossa kerätään tuotteita ja toteutetaan tilauksia (eli lausutaan loitsuja) ahkeroivien artesaanilohikäärmeiden kera mielikuvituksellisessa kaupungissa. Pelin edetessä kaupunki laajenee ja kauppojen toiminnot vahvistuvat roimasti. Niinpä vaikka itse pelin säännöt eivät ole kovinkaan hankalat ja teema houkutteleekin monenlaisia pelaajia valtavan söpöllä ulkoasullaan, tämän vaikeustason nousun vuoksi Flamecraft löytyykin nyt nimenomaan harrastajapelien finalistien joukosta perhepelien sijaan. 

MALTTAKAA VIELÄ HETKI, 

VIIMEINEN LÄHTÖLASKENTA PELAAJIEN VALINTA -PALKINNON TULOSTEN JULKISTAMISEEN ALKAA... 

NYT.Kommentit