Isle of Skye heräsi henkiin, kiitos Druidsin

Isle of Skye -lautapelin ja Isle of Skye: Druids -lisäosan kansi
Kennerspiel-kategoria sopii yleisesti pelimakuuni kuin nenä päähän. Alexander Pfisterin ja Andreas Pelikanin suunnittelema Isle of Skye: From Chieftain to King, KdJ-voittaja vuodelta 2016 oli kuitenkin jo päässyt vaipumaan unholaan. Yhtenä syynä voi olla se, ettei pelin perimmäinen idea, joka yhdistää Carcassonnesta muistuttavaa laattojenasettelua hinnanmäärittelyyn, lähtökohtaisesti saakaan kaikkien kanssapelaajien sukkia pyörimään jaloissa. Voi myös olla, että osa ei vain ole ikinä päässyt yli Klemens Franzin piirtämästä takakannen lampaasta ja on jäänyt traumatisoituna sille tielleen. 

Oli miten oli, jäljelle jäävä pieni pelaajamäärä ei haittaa, etenkään kun lisäosa on käytössä. Alkuperäinen pelikin itse asiassa tukee kaksinpeliä, ja toimii siten kelvollisesti, mutta koska pelin järjestyksessä toinen lisäosa Isle of Skye: Druids (2018) virkistää peliä huomattavasti, on siten luontevaa, että esittelen seuraavaksi pelin yhtenä könttänä, minulle mieleisenä kokonaisuutena. 

Isle of Skyen kaksinpeli käynnissä
Isle of Skyen skottimaisemat muodostuvat pikku hiljaa. Teiden ei tarvitse tässä pelissä täsmätä. 


Isle of Skyessa klaanit kilpailevat saaren kuninkuudesta, mikä ratkeaa maastojen muodostamisesta ja erilaisista seteistä kertyvillä voittopisteillä. Kuhunkin peliin arvotaan neljä pisteytyslaattaa (peruspelin 16:sta, Druidsin kanssa 22:sta), joiden ajankohtaisuus vaihtelee pelin kuuden kierroksen aikana. Kierrosten alussa jaetaan kultarahat ja, kun kerran Skotlannissa ollaan, myös lähtölaatalle kulkeutuvista viskitynnyreistä kertyvät kolikot pelaajille. 

Jokainen pelaaja nostaa kolme maastolaattaa pussista ja määrittää näille salaa hinnan omilla kolikoillaan. Nämä on kutkuttavasti samalla takuu siitä, kuinka pelaaja sitoutuu itse ostamaan laatan, jota muut eivät syystä tai toisesta halua. Yksi laatoista murskataan kirveellä ja palautetaan pussiin. Tätä seuraavassa ostovaiheessa pelaajat voivat järjestyksessä ostaa tasan yhden laatan toiselta pelaajalta tämän havittelemaan hintaan tai passata. Kun laatta on ostettu, myyjä saa sekä ostajan antamat että ostetulle laatalle aiemmin varaamansa kolikot takaisin käyttöönsä. Tämän jälkeen jäljelle jäävät laatat lisätään omaan saareen ja rahat maksetaan pankkiin. 

Laattojen hintojen paljastaminen
Vasemmanpuolimmaista laattaa ei tarjota tällä kierroksella. Lähteekö tynnyrit nyt ihan liian halvalla?


Hyvin pian selviää, että pelaajan olisi hyvä saada laattoja monin tavoin, sillä omaan pelialueeseen lisätyt laatat vievät luonnollisesti pisteytyksen mahdollisuuksia muilta. Välillä on kuitenkin hetkiä, jolloin on hyvä pohtia pidempään, kumman oikeastaan olisi otollista maksaa laatasta kova hinta: ostajan vaiko sittenkin tarjoajan. Rahaa kun pitäisi jäädä myös tulevaa varten. 

Tässä vaiheessa peliä Druids lisääkin sopivasti kierroksia ja samalla kokonaan toisen ostovaiheen. Nyt tarjolla on erilliset druidilaatat, joista osa antaa ostajalleen loppupelin ajan kestäviä etuja. Nämä myös kertautuvat, joten näitä ei pidä missään nimessä antaa täysin toisille. 

Druidilaatat ovat paitsi usein kaavaa rikkovina merkittäviä myös kalliimmanpuoleisia: kiitos uuden markettirivin, jossa druidilaatan perushintaan lisätään kolikoita laatan paikan mukaisesti. Koska kerättävien druidilaattojen hintoja tulee seurattua ja niitä varten tulee tietenkin kerryttää varoja erikseen, samalla myös tavallisten laattojen hinnoittelusta tulee ensimmäisessä ostovaiheessa entistä monivivahteisempaa. Oivallisesti druidilaatat eivät kuitenkaan ole niin ylivoimaisia, että pelkästään niiden avulla voitetaan peliä. Tämä on oikein tervetullut lisä peliin. Jos pelaaja kokee, että druidilaatat eivät olekaan mieleisiä, hän voi joko jättää toisen ostovaiheen kokonaan väliin tai vaihtoehtoisesti maksaa viisi kolikkoa, nostaa kaksi laattaa tavallisten joukosta ja valita näistä toisen pelialueelleen. 

Isle of Skye: Druids -lisäosan tarjontaa
Kuvassa druidimarkkinat, jotka muistuttavat hieman Dale of Merchantsin korttirivistä. Ylläolevat harmaat laatat annetaan vastaavia druidilaattoja ostaneille pelaajille.


Pelin lopussa katsotaan vielä, millaiset voittopisteet vuoristoihin, järviin ja nurmeen kertyneet kääröt antavat. Valmistuneiden alueiden sisällä olevat kääröt tuplaavat pisteet. Tämä on se kohta, jossa yleensä hieman kompuroin, ja jossa pelaajien kannattaa yleisesti olla tarkkaavaisia. 

Jos nimittäin keskittyy enimmäkseen pisteytyslaattoihin A, B, C ja D eikä niinkään hoksaa katsoa, mitä kaikkea muuta ympärillä tapahtuu, voi olla vaikeaa huomata sitä, kuinka lunneja, majakoita ynnä muuta kertyykään muualla vaivihkaa ja kuinka paljon ne tuottavatkaan pisteitä. Vaikka tähän osaisikin kiinnittää huomiota, pelaajalla voi silti olla hankaluuksia nähdä kaikkia näitä pienempiä yksityiskohtia pelipöydän toiselta puolelta, mikä osaltaan hidastaa hieman peliä.

Tämä on loppujen lopuksi aika vähäinen haitta muuten hyvin toimivassa paketissa. Druids selkeästi parantaa peliä – kaksinpelikokemusta suorastaan huomattavasti, mikä kohdallani pelastikin Isle of Skyen unohdukselta. 

Kommentit