Kitchen Rush (Revised Edition) – maistuva matka mestarikokeiksi

Kitchen Rush -lautapelin kansi

Olen miltei huomaamattani kiinnittänyt viime aikoina enemmän huomiota hieman erikoisempiin työläistenasettelupeleihin. Nyt, vain hieman Whistle Mountainin ja tämän Miiran ja Annikan hyvin draftattujen korttien jakson jälkeen, esittelyssä on Kitchen Rush (Revised Edition), jonka englanninkielinen laitos on ilmestynyt vuonna 2021. 

Kitchen Rushissa pelaajat pyörittävät yhdessä ravintolaa ja pyrkivät vastaamaan asiakkaiden toiveisiin. Työläistenasettelupelien genrelle tyypillisesti eri toiminnoille on omat rajatut paikkansa, joihin pelaajat asettavat työläisiään. Kitchen Rushin erikoisuus on se, että kaikki tapahtuu tiukan neljän–viiden minuutin aikarajan puitteissa ja pelaajien käyttämät työläiset eivät olekaan mitään meeplejä vaan tiimalaseja. 

Tilauksien vastaanottaminen tiimalaseilla ravintolan aulassa Kitchen Rush -lautapelissä
Tervetuloa! Saisinko tilauksenne? Jokainen toiminto edellyttää vapaata tiimalasia. Tätä voi käyttää uudelleen ja kääntää ympäri vasta kun hiekka on edellisen toiminnon myötä valunut loppuun. Tiimalasien käyttö on teeman kannalta hyvin perusteltu ratkaisu ja lisää sopivasti paineen tuntua. Kiirettä nimittäin piisaa, kun ruoan tekeytyessä pitääkin samalla muistaa maustaa annokset, hakea lisää puuttuvia raaka-aineita varastoon ja huolehtia vielä tiskeistä. 

Asiat paisuvat kuin pullataikina, kun kuvioihin astuu entistä enemmän vaativat asiakkaat, palkkaa kinuvat ja lakkoilevat työntekijät ja muut vastoinkäymiset. Näinkö kivinen on tulevien master chefien tie? 

Kitchen Rush uskaltaa onneksi luottaa – ainakin enimmäkseen – siihen, että kuluva aika on itsessään jo haaste. Tämän olisi voinut munata täysin ymppäämällä keittiön täyteen erilaisia hassunhauskoja mini-pelejä. Tehtäviä on hankaloitettu keinotekoisella tavalla vain vähän. Pienten maustekuutioiden kaivaminen kapeasta pussista on yksi harvoista tällaisista poikkeuksista. Pussin puolustukseksi on kuitenkin sanottava, että se aivan selkeästi toimii ärsyttävänä-ja-samalla-ah-niin-mahtavana pelikomponenttina. 

Sekoitettu pakka vaikuttaa toki siihen, millaisia asiakkaita lappaa sisään, mutta muuten, skenaariosta riippumatta, itse vuoron aikana syntyvät hankaluudet ovat pitkälti pelaajien toiminnan tulosta. Pelaajan tulee jatkuvasti huomioida muut, ettei blokkaa paikkaa, joka on toiselle tärkeämpi juuri sillä hetkellä. Tällaisenaan Kitchen Rushissa päästään luonnostaan puhaltamaan yhteen hiileen ja ollaan ennen kaikkea järjestelmällisiä, ihan oikean mäkkär Michelin-ravintolan tavoin. Peli näyttää jo varhaisessa vaiheessa, ettei säntäily sinne tänne tuo hyvää tulosta.

Lähikuva tiimalasista ja varastosta Kitchen Rushissa
"Kuka *@# on jättänyt tänne vain juustoa!" huutaa Gordon. 

Valmistuneet annokset ja myöhemmissä skenaarioissa mukaan tuleva mainerata. 
Revised Editionin kahdeksaan skenaarioon jaettu kampanja opettaa pelin vaihe vaiheelta, aukeama kerrallaan. Tämä sääntökirjan metodi auttaa pelin omaksumisessa ja toimii etenkin nuorempien kanssa pelatessa esimerkillisen hyvin. Erillinen Family-aikaraja (5 minuuttia) vuoroille on tässä yhteydessä hyvä ratkaisu. Kitchen Rush on myös siitä onnistunut paketti, etteivät "esitehtävät" tunnu vain lämmittelyltä "varsinaista peliä" varten, vaan alkupuolen riisutummissa skenaarioissakin on ihan oikeaa tekemistä. 

Loppua kohden, etenkin maineen kasvaessa, Kitchen Rush toki vaikeutuu ja muuttuu selkeämmin harrastajapeliksi. Tämä voi vaatia samalla mukaan kokeneemman sääntöjenlukijan, joka osaa yhdistää asioita silloinkin, kun skenaarioaukeama ei sitä ihan suoraan tee. Täytyy kuitenkin antaa paljon kehuja siitä, kuinka uusitun laitoksen rakenne, vaihtoehtoiset haasteet, aikarajat ja kaksipuoleisista laatoista koostuva ravintola tarjoavat joka tapauksessa paljon pelattavaa laajalle pelaajakunnalle. 

Olen itse vielä vasta matkalla mestarikokiksi (ja pelannut noin 3/4 pelistä helpompina kaksinpeleinä), mutta nälkä, se vain kasvaa syödessä. Kitchen Rush (Revised Edition) on kuitenkin jo nyt ehdoton suosikkini, mitä tulee reaaliaikaisiin lautapeleihin.

Kitchen Rushin pelialue ja pelaajalaudat


Kommentit