Lisurinurkka Vol. 1


Monet lisäosat tuovat uutta virtaa peruspeliin. Monilla voi taas heittää vesilintua. En tarjoa tämän enempää vastauksia kysymyksiin, miksi lisäosat ovat joskus tarpeellisia ja miksi ei, vaan keskityn tässä yksinkertaisesti esittelemään lisäosia, joista olen ollut viime aikoina innostunut ja kiinnostunut. Res Arcanan Lux et Tenebrae, Hadaran minilisäosat ja Flamme Rouge: Meteo, tässä ja nyt, pidemmittä puheitta, olkaa hyvä!

Aloitetaan Flamme Rougen Meteo-lisäosasta. (Voit halutessasi lukea Flamme Rougesta ja Peloton-lisäosasta enemmän täältä.)

Flamme Rouge: Meteo hankaloittaa perällä olevien etenemistä, sillä sivutuuli poistaa peesihyödyn. 

Meteo tuo Flamme Rougeen vaihtelevat sääolosuhteet, mitkä vaikuttavat kilpailijoiden etenemiseen Tour de France -henkisillä kilparadoilla. Pelin alussa radan suorille pätkille arvotaan, mikä keli vallitsee milloinkin. Pyöräilijät kohtaavat lisäosassa muun muassa myötä- ja vastatuulta, jotka joko lisäävät tai vähentävät nostettavien korttien määrää yhdellä. Lisäksi pyöräilijät törmätä toisiinsa radan sateisella osuudella. Kun pelaajan rouleur tai sprinteur olisi päättämässä vuoronsa vetiseen ruutuun, jonka molemmat kaistat on varattu, tämä jää taaemmas, ensimmäiselle vapaalle kaistalle. Jos tämäkin paikka on edelleen sateella, pyöräilijä kaatuu ja menettää seuraavalla vuorolla kallisarvoisia liikepisteitä. Yhden kaatuneen pyöräilijän voi vielä ohittaa, mutta kahdesta vierekkäisestä muodostuu jo tientuke ja pahimmillaan kaatumisten ketjureaktio.

Tämä on hauska idea! Kummallista kyllä, peleissämme ei ole juuri tapahtunut kunnon kaatumisia. Olemme pelanneet kenties turhan rauhanomaisesti, mukulakivillä kun voisi saada aikaan tuhoisaa jälkeä. Peesaamisen estävä sivutuuli on yllättäen ollut peleissä se tekijä, joka on loppusuoran lähellä voinut hyvinkin ratkaista voittajan. Nyt käytän sanaa ”voinut”, sillä Meteon uudet tuulet eivät kuitenkaan ole suuresti muokanneet Flamme Rougen peruskaavaa. Flamme Rouge: Meteo on kelpo lisäosa ja sellaisenaan toimiva täydennys Flamme Rougeen, mutta suosittelen Meteota vasta toisena hankintana, Pelotonin jälkeen. Pelotonin laattojen ja uusien tiimien yhteydessä Meteostakin saa huomattavasti enemmän irti.

Hadaran minilisäosista toinen koostuu korteista ja toinen markkinoista ja monumenteista. 

Nobles & Inventions ja Marketplaces & Monuments ovat Hadaraan aivan hiljattain ilmestyneet minilisäosat, jotka on tällä hetkellä saatavilla lähinnä vain Cundcolta. Samassa kirjeessä saapuneet laajennukset tarjoavat itse asiassa enemmän pelattavaa kuin mitä niistä alun perin tilatessani ajattelin.

Nobles & Inventions lisää "vain” kortteja (mikä oli jokseenkin pääteltävissä Hadaran pelilaatikon tyhjien lokeroiden perusteella), mutta voi että, miten nämä vaikuttavatkaan peliin! Hadaran muutenkin melko tiukka kolikoiden keruu ja jatkuvasti juuri ja juuri onnistuva, muiden "sivilisaatioratojen" maksimaalinen hyödyntäminen on nyt hieman haastavampaa, kiitos uusien korttien. Nämä voivat esimerkiksi lisätä tuotantoa niillä radoilla, jotka eivät vastaakaan ollenkaan kortin väriä, vähentää sitä tai poistaa hyödyllisen korttialennuksen tietyltä väriltä kokonaan. Nämä erikoiset kortit, joita oli peruspelissä vain violetissa värissä, houkuttelevat nyt pelaajia kokeilemaan uusia polkuja. Samalla homma pitäisi kuitenkin pitää entiseen malliin visusti fokuksessa. Parasta on se, ettei tämän minilisäosan käyttäminen tuo muutenkaan vaivattomaan Hadaraan merkittävää sääntölisäkuormaa, sillä nämäkin kortit tulevat eri pelikerroilla vaihtelevasti mukaan (kuten muut kortit peruspelissä). Ainoa keksimäni moite Nobles & Inventionsin kohdalla onkin, että sen olisi pitänyt olla mukana Hadarassa aivan alun perinkin.

Marketplaces & Monumentsin voi periaatteessa ottaa tai jättää. (Kannattaa se silti ottaa.) Monumentit palkitsevat pelaajaa mojovilla voittopisteillä, mutta vain, mikäli tämä on onnistunut panostamaan jättimäisesti sekä kulttuuriin että sotavoimiin. Monumenttilaattojen kääntöpuolet ovat pienoinen arvoitus (yhtä lailla kuin siirtokunnat peruspelissä), sillä toiset laatoista tuovat enemmän rikkauksia kuin toiset. Mikäli laatan päättää kääntää, monumenttiin on heti luovutettava jonkin värinen token, mikä taas on pois muista pisteidenansaitsemisen keinoista. Yksi tällaisista on markkinat, jotka tuovat lisätuloja heti, kun ruokaa on kerätty sopivasti, enemmän kuin mitä kansa edellyttää, ja raharadallakin on edetty riittävästi. Lisätuloilla voi edistää ratojen tuotantoa yhdellä–kahdella pykälällä tai niitä voi käyttää ylimääräisiin voittopisteisiin.

Muistutan vielä, että pienetkin nytkähdykset radoilla ovat Hadarassa yllättävän tärkeitä. Sekä Nobles & Inventions että Marketplaces & Monuments tuovat kummatkin tähän ajatukseen omanlaisensa lähestymiskulman. Molempia täytyy ehdottomasti pelata vielä lisää.

Res Arcana ja Lux et Tenebrae -lisäosa uhkaavine demoneineen ja auttavine kääröineen.   

Res Arcana oli vuoden 2019 erikoisimpia tapauksia. Tässä vaiheessa on nimittäin hyvä tunnustaa, etten oikeastaan ole fantasian ylimpiä ystäviä, mutta niin vain lopulta innostuin Res Arcanasta. Kyseessä on nimittäin ensiluokkaista koneistonrakennusta, jossa koneiston oleellisena osana toimii yleensä vain muutama hassu kortti. Pelaajan tehtävänä on tunnistaa, mitkä voimista kannattaa pöydätä, ja mitkä korteista ovat tärkeämpiä voimia täydentävinä resursseina.

Res Arcana: Lux et Tenebrae mahdollistaa nyt viiden pelaajan pelit. Koska miellän Res Arcanan suurelta osin kaksinpeliksi, itselle kiinnostavampaa on kuitenkin se, kuinka lisäosa muuttaa pienempien pelaajamäärien otteluja. Tällöin jokainen monumenttikortti ei olekaan enää pelissä mukana. Kaksinpelissä pöydällä on vain neljä Places of Power -laattaa entisen viiden sijasta.

Lisäosa tarjoaa näiden rajoitteiden lisäksi myös uusia mahdollisuuksia. Demonit sulautuvat hyvin uusiksi uhiksi lohikäärmeiden ja muiden otusten joukkoon. Ongelmia voi nyt jossain määrin myös paikata: jos toinen pelaaja on ehtinyt napata hyödyllisen taikaesineen tai muun voiman, pelaaja voi valita Inscription-laatan ja yhden käärön, jonka voiman voi käyttää myöhemmin. Jos taas sopivat kortit uupuvat, Illusion-laatta voi hetkellisesti toimia jonakin edellä mainittuna fantasiaolentona.

Vaikka Res Arcana onkin jo perusmuodossaan varsin täyteläinen paketti, lisäosaa ei ole syytä jättää väliin. Lux et Tenebrae ei varsinaisesti järisytä maailmaa, vaan tarjoaa oikeastaan lisää samaa, mutta tekeekin sen vähillä komponenteillaan todella hyvin.



Psst! Mikäli haluat vielä tietää, mikä tekee lisäosasta hyvän, voit Lisurinurkka Vol. 2:ta odotellessasi kuunnella vaikkapa tämän Lautakunta-podcastin jakson.

Kommentit